Datum: 12.11.2010 - 13.11.2010
 


Galaxy4Bike OffROAD Maraton ukončil letošní sezónu


     Poslední závod seriálu OffROAD Maraton se právě odjel v Milovicích. Krásné počasí přálo rekordnímu počtu závodníků ve všech kategoriích a byl to závod jak se sluší a patří na finálové klání sezony.

     Poslední závod seriálu OffROAD Maraton se právě odjel v Milovicích. Na krásně rozbahněné trati diváci viděli nádherné souboje ve všech kategoriích. Například v Mistrovských čtyřkolkách 4x4 byli před startem hned tři kandidáti na Mistra roku. Nakonec se jím stal Karel Irlbek, jemuž stačilo milovické druhé místo. Podobné to bylo i ve Sportovních čtyřkolkách, kde Mistrovský titul získal rozdílem dvou bodů Martin Miřejovský. Nejlepším mezi Mistry VET byl Vladimír Novotný. S dvěma sty dvaceti pěti body byl nazván Profesorem, neboť získal nejvyšší počet bodů v tomto roce. Mistrovské tituly mezi motorkáři si odnesli Dan Galia v E1, Marek Nešpor v E2 a Mirek Kukrál v E VET.

     Poháry a ceny za celoroční skvělé výkony dostali i nejmladší závodníci. Při jejich rozjížďkách, především v kategorii Čtyřkolky Děti (od osmi let věku), tuhla divákům krev v žilách a běhal mráz po zádech. Jejich těsné průjezdy podél překážek, neplánované smyky a následné pády či nesmlouvavé předjížděcí manévry - to vše sledoval diváky naplněný milovický tankodrom.

     Napětí panovalo i před startem automobilů Speciálů do dvou litrů. D-Perfekt Draci a Wings Team měli shodný počet bodů a Bobr Team šanci je dohnat. Souboj byl tvrdý od samotného mávnutí vlajkou na startu. Při drobné strkanici v užším místě trati vletěl speciál Bobrů do konstrukce dřevěné věže a jen zázrakem na nikoho nic nespadlo. Ve stejnou chvíli kousek vedle vůz Draků přerazil dřevěný sloup. Bobři z toho vyvázli jen s drobným zdržením, ale Draci museli vyměnit poloosu. Mechanici byli neobyčejně rychlí, a tak se tým rychle vrátil do hry se ztrátou jen jednoho kola. Souboj pak trval celé čtyři hodiny, až Drakům dvě kola před koncem vypověděla technika službu.

     Nejrychlejším byl v Milovicích „navrátilec“ Crazy Team Tachov. Wingsům stačilo druhé místo k Mistrovskému titulu 2010, a ještě přitáhli své konkurenty Draky do cíle na laně. A Bobři, kteří nastoupili do letošní sezony se zpožděním, si dojeli pro seriálový bronz. V kategorii nejsilnější, tedy aut Speciálů nad dva litry, bylo jasno již před závodem, že Mistrovský titul patří KB Systém offroad Teamu. S celkovým počtem 156 bodů se stal absolutně nejlepším týmem ročníku. Druhé místo nakonec získal tým Autolive (v Milovicích první) a třetí Patrol Mad Team Dobřany.

     Na absolutní vítězství mířil i Bóža team Mirka Božíka v autech do jednoho litru. To, že vyhraje ve své kategorii, bylo jasné už před závodem, ale chtěl i skalp ostatních. Mirek Božík rozjel závod famózně jako již několikrát. Startoval na úplném konci startovního pole s ostatními vozy do jednoho litru. Už ve druhém kole ho vedoucí jezdci viděli v zrcátku a záhy byl na špičce. V polovině závodu měl tři kola náskok. Po vystřídání pilota jel tým stále na absolutní špičce, i když zvolnil. Souboj o nejlepší vůz Milovic prohrál Bóža team naprosto neuvěřitelnou chybou. Pilot přetáhl poslední zatáčku před časomírou, dostal smyk a vyletěl z trati. Správně se měl otočit a vrátit zpět na trať, on ale objel stánek časomíry a na trať se vrátil o pár metrů dál... Okruh samozřejmě nebyl započítán a přihlížejícího Mirka Božíka málem trefil infarkt. Skalp ostatním sice nezískal, ale vedle trofeje pro nejúspěšnější tým si odnesl zvláštní cenu jako Objev roku 2010.

Článek z www.offroadmaraton.cz


Přihlásit se

Created by Bonfire - 2006. Powered by LDU 802