Datum: 20.11.2009 - 22.11.2009
 


OffROAD Maraton 2009: A je dobojováno

V sobotu 21. listopadu proběhl v Milovicích poslední závod sezóny Galaxy4bike OffROAD Maraton. Mezi závodníky byly do poslední chvíle velmi těsné rozdíly a o poslední body do celkového hodnocení tvrdě bojovali závodníci všech kategorií.

Na startovní pole se jako první v 8:00 postavila stovka motorkářů. Krátce po odmávnutí závěrečného dvouhodinového závodu došlo k hromadné srážce, kterou Jirka Kučera s číslem 69 odnesl pochroumáním palce pravé ruky. Během závodu bylo vidět několik pádů, nastěstí ne vážných. Závodníkům dělalo problém střídání povrchu, konkrétně slabá vrstva bláta na betonovém podloží. I vedoucí jezdec ji jednou neustál... Mistry OffROAD Maratonů za rok 2009 se nakonec v motorkách stali v kategorii E1 Dan Galia, v E2 Rosťa Ondračka a v EVet Dan Jarnot.

V 10:30 se jednostopé stroje vystřídaly s dvoustopými čtyřkolkami. Hned po stratu všechny projely obávanou užší zatáčkou jako blesk. I v těchto dvou hodinách závodníci bojovali s kluzkým betonem a nejednou se se svým strojem otočili o 360 stupňů. Neočekávané situace ale zvládali s bravurní profesionalitou. I tady nejlépe bodovali ti, na které jsme na stupních vítězů zvyklí. Zlato za celý seriál si odnesli v kategorii do 300 ccm Ivo Vacík, v TRV Franta Šíma, v TR Martin Malát a v SP Erik Lesák.

Díky skvělým podmínkám na milovickém tankodromu bylo možné udělat i dlouhou trať pro děti a mladší juniory. I tady šlo o hodně, což například dokresloval stav v kategorii motorek mladších juniorů. Před posledním závodem mělo hned několik závodníků šanci na absolutní vítězství. Těžko říct, kdo byl nervóznější, zda do posledního závodu vedoucí Kristýna Vítková, nebo její táta. Kristýna i v posledním klání předvedla své kvality, udržela nervy na uzdě a druhým místem si o dva body před Martinem Fabrikem dojela pro absolutní zlato. Stejně napínavý byl i souboj Honzy Páníka s Lukášem Kolpekem na čtyřkolkách v dětech. Nakonec o tři body vyhrál Lukáš Kolpek. Ostatní mistři to už měli jednodušší. Motorky děti – Marek Straka, čtyřkolky junioři mladší – David Stejskal, čtyřkolky junioři větší – David Sás a motorky junioři větší Pepa Jaroš.

Zlatým hřebem sobotních offroadů byla čtyřhodinovka automobilů, na kterou se sjelo rekordních 29 vozů. Bravurní jízdou zvítězil v kategorii Amatér tým DTV Radíkovice a podtrhl tak absolutní vítězství v sezóně. Připomeňme, že během roku by býval mohl získávat hodně slušné umístění i mezi speciály. V letos nové kategorii do jednoho litru se startovní pole rozšířilo o druhý stroj stáje EMU, speciálně upravený na ruční řízení pro pilota Mirka Rotha, který nemůže hýbat nohama. V Milovicích dojel druhý za strojem Polaris, který tímto vyhrál letošní seriál. V kategorii do dvou litrů byla situace na špičce už jasná a bojovalo se hlavně o druhé a třetí místo. Neotřesitelní vítězové zůstali v týmu Free OffROAD Morava. V nejsilnější kategorii hodně překvapil tým Autolive, který tentokrát vychytal všechny mouchy na svém novém vozu a všem předvedl, že jezdit umí. V Milovicích nakroužil jako jediný 27 kol. Ovšem celkové vítězství stáje KB Systém už neohrozil. Jediný, kdo ještě mohl zamíchat kartami, byl WUKA tým, který ale odpadl po osmi kolech a musel se smířit s celkově druhou příčkou. KB Systém se po nejistých začátcích letos prosadil a dojel si pro zasloužený mistrovský titul.

Závody se všemi úskalími i odvážnými výkony od rána sledovala řada diváků. Krásný zážitek z Milovic podtrhlo i slunečné počasí a výborná nálada. Řada nových závodníků napříč kategoriemi motorek, čtyřkolek i aut je předzvěstí dalších skvělých soubojů i v příštím roce.

www.offroadmaraton.cz


Přihlásit se

Created by Bonfire - 2006. Powered by LDU 802