Datum: 20.09.2008
 


SIKO OffROAD Maraton Písek

      Ekonomky jsou již nyní letošními mistry!

   O víkendu 20. až 21. září se uskutečnil v Písku SIKO OffROAD Maraton. Po loňské zkušební realizaci byl letos připraven povedený závod. Organizátoři využili zdejší pěkné tratě, na níž se dá jezdit „lehčeji“ než třeba před měsícem v Trstěnicích u Mariánských.

   A když měl být tento víkend celkově náročný, tak i pro mládež. Proto byly vypsány jízdy dětí a mladších juniorů na sobotu i na neděli jako samostatné. Každý tedy mohl bodovat dvakrát. V sobotní ráno nebyla obsazena kategorie motorek dětí, ale v neděli už se startovalo ve všech kategoriích. v prachu mizeli pod mezí u brodu. Ale jejich jezdecké ekvilibristiky jsou hodny velkých závodníků.

   Je to neuvěřitelné, ale v dětských čtyřkolkách už startovalo celkem 38 závodníků. Mezi nimi dominuje pětice, která drží přes sto bodů. Jsou to neustále se střídající borci. V sobotu vítěz a v neděli stříbrný David Stejskal, který se vyšvihl na celkově páté místo. Vloni právě v Písku seděl poprvé na své čtyřkolce Lukáš Kolpek, který sobotním čtvrtým a nedělním třetím místem drží čtvrté místo průběžného hodnocení. Na bednu stačilo Marku Fišerovi sobotní páté a nedělní šesté místo, kdy ještě udržel se 111 body náskok tří bodů. Před ním na druhé příčce je díky bodům za druhé a čtvrté místo Jan Páník, celkem 135 bodů. Zatím vedoucí dětských čtyřkolek je Alois Vrchlavský se 145 body. V sobotu „jen třetí“, v neděli vítěz!

   Podobné je to i ve větších čtyřkolkách, tedy v kategorii mladších juniorů. Celkem prozatím startujících je 36. Není to klučičí záležitost. Hodně vidět je vždy v růžových barvách Nikol Žůrková, hájící barvy Ekonomických Staveb - jak jinak než s číslem 203. Ta je na celkově pátém místě, stále se peroucí s Matějem Šrajerem. Ale oběma se v Písku tolik nedařilo, jako jejich nejbližším soupeřům. V obou závodech na šestém místě znamenají pro Lukáše Bumbalu celkové 4. místo. Sedm bodů jej dělí od bedny, kde na třetím místě stojí Michal Fišer, který byl v obou závodech druhý. Marek Suchý udržel druhou příčku průběžného hodnocení i přes sobotní nepřízeň v podobě 14. místa. V neděli si spravil chuť bronzem.

   V neděli se postavil na start motorek dětí Marek Straka. Byl jediný a tak jel společně s mladšími juniory. Ani v této kategorii se neztratil. Se svými sedmi koly by byl poslední, ale byl dobrým soupeřem starším závodníkům. Ti mu nadělili jeden jedno kolo a tři po dvou. Všichni tři to měli se svými devíti koly blízko na třetí místo, ale to bral nejrychlejší Matěj Sojka. O kolo víc najeli Kristýna Vítková z týmu Valtr OffROAD Teamu a Michal Sehors. Michal vyhrál o dvě vteřiny! Bylo to přesně obráceně než v sobotu. To zvítězil Matěj Sojka zase těsně před Kristýnou a Michal Sehors byl třetí. Průběžně tedy mezi čtrnácti startujícími vede Michal Sehors o pouhé dva body před Kristýnou Vítkovou. Třetí je Michal Volf také jen o dva body před Matějem Sojkou. Pětici nejlepší uzavírá s drobným odskokem Alois Vrchlavský.

   Starší junioři mají vypsaný závod na 30 minut na „dospělém okruhu“, ale mnozí se pokusili porvat se s tratí v plné délce. Ve finále si vedli na motorkách velmi vyrovnaně. Třetím byl Lukáš Wudy před druhým Pepínem Hlavínem. Rozdíl na zlato Pavla Böhma bylo jen 20 sekund, což je na takovém okruhu celkem zanedbatelné. Průběžně vede Pavel Böhm nad Pepínem Hlavínem se značným náskokem. Záda jim kryje na třetím místě Jiří Frolík. Mezi čtyřkolkami starších juniorů bylo hustěji. Na písecký okruh se vydalo 12 jezdců, z nichž 8 ujelo za 30 minut 4 kola. Do cíle přijeli poskládáni po 1é – 20 sekundách. Na pátém místě Adam Šabata, čtvrtý Michal Fišer, třetí Lukáš Kobza, druhý Pepa Saňa a vítěz Marek Saňa. V průběžném pořadí to znamenalo posun Pepy Saňa před Adama Šabatu a Míšu Šimůnkovou na třetí místo. Druhé patří Lukášovi Kobzovi a tabulku vede s náskokem dvaceti bodů Michal Fischer.

   V kategorii E1 se dařilo favoritům, Mario Rybář vítězstvím trochu dotáhnul své soupeře a nyní je třetí v celkovém hodnocení se ztrátou jen 12 bodů na prvního Honzu Kakalejčíka, který dojel třetí. Mezi nimi si stále drží své druhé místo Pavel Diviš. V kategorii E2 je situace jasnější. Vedoucí jezdec Rosťa Ondračka dojížděl sice bez chladiče na druhém místě, ale jeho pronásledovatel Roman Cihelka měl tentokrát ještě větší smůlu a jel domů bez bodu. Vítězný Radek Bezděk se celkově posunul na čtvrté místo a třetí Lukáš Želiska na třinácté. Ve veteránech si závodníci také nedarovali ani metr. Po čtyřech hodinách dělilo prvního Romana Martince od druhého Ivana Novotného jen 10 vteřin. Ivan Novotný i nadále vede svoji kategorii před Mirkem Kukrálem. Standa Dobiáš dojel na třetím místě, které drží i v průběžném pořadí.

   Sportovním čtyřkolkám bezkonkurenčně vede Marek Dobiáš. Zvítězil se čtyřiceti koly. Za ním to ale bylo natěsno. S 38 koly dojeli se zhruba minutovým rozdílem druhý Erik Lesák, který také podtrhnul svoji průběžnou druhou příčku a třetí Milan Lamina, který se tím posunul na celkově páté místo. Nicméně čtvrté místo stačilo Pavlu Ulmanovi na udržení třetího místa průběžně. V traktorech byla situace nejvyrovnanější. Jarda chytil se svou bravurní jízdou dostal prvenstvím na celkové průběžné 9. místo. Stejných 36 kol, ale o 30 s pomalejších, zvládl Petr Svoboda, který si tak drží náskok před druhým celkově Láďou Novotným. Ten dojel za nimi se ztrátou zhruba půl kola.

   A jak to vypadalo na dvanáctihodinovce aut, která úspěšně a dravě odstartovala v sobotu s téměř hodinovým zpožděním (lehce před jedenáctou) na jedné z nejkrásnějších tratí seriálu v Písku?

   V první řadě stály na startu vozy Valtra a Ekonomek, které svým dokonalým odpichem zaryly vrásku na čele Valtrových mechaniků. Ale znáte to, první vyhrání z kapsy vyhání - kdo je lepší, je jasné až v cílové rovince. Po druhém kole vjíždí Valtr do depa na rychlou opravu utržené brzdové hadičky. V dalším průjezdu zase Ekonomky musí dolít vodu a pořádně uzavřít víčko, které nedrželo. Po prvním kole míří pomalu do depa, také pěkně startující Option 4x4, kterým se utrhly silentbloky. Po zdlouhavé opravě se vydali na trať, ale krátce poté jim odešla spojka. I OR PRO Team 2 musel s vitarou do depa po prvním kole, neboť zlomili kadan. Mechanici jej rychle vyměnili a mohli se vrátit v relativně dobrém čase do závodu.

   Čtvrtá hodina se stala osudnou pro vítěze minulého závodu Bernard Team. Po odjetí sedmadvaceti kol končí stejně jako v silnější kategorii Wings 2 s třiadvaceti koly. V obou případech nelze opravovat a týmy odstupují ze závodu.

   Už v polovině závodu jede Meta Kladno jen na zadní náhon, ale stahuje náskok ostatních (minimálně se o to snaží). Za volantem vozu se během závodu střídají i Vlasta Korec a Adrian Stojkov. Trať se stává průjezdnější než na začátku především díky vyřazení jedné bahenní pasti a zjednodušení druhého brodu. Nicméně potížím a horkým chvilkám v depu není konec. Valtr má ohnutou hlavní řídící tyč, taky stabilizátor, prasklé tlumiče a problém s motorem. V kategorii do dvou litrů je s velkým odstupem OR PRO Team na čtvrtém místě, ale na špici je dost těsno. Vedle šternberského Free Offroad Teamu Morava se velmi dobře daří týmu Wings 1 a neobyčejně skvěle jede pod taktovkou Pepy Dryje tým D Perfekt – Draci.

   Konec se přiblížil se setměním, ale do konce dvanáctihodinovky je daleko. U Valtrů ani netuší, že u vedlejšího stání v depu Ekonomických Staveb se potýkají s podobnými potížemi. Ani tady motor nepředvádí, co by měl, chladič jakoby ani nebyl. Mechanici se též modlí, aby už byl konec. U Mety Kladno je také napjatá situace. Poměrně těsně se perou s MAD Teamem Dobřany. V závěru je dělí jen tři kola, která znamenají třetí příčku pro dobřanské a velikou radost. Třetí letošní start a třetí výborné umístění. Ale i v Metě jsou rádi za „brambory“… Na vrcholu rozhodují nakonec kola čtyři. Valtr Team je rád, že vůbec dojel, a stříbro je při technickém stavu vozu opravdu zázrak. Nicméně 88 kol vítězných Ekonomek je také zázrak. Všechno mohlo být jinak, protože poslední čtyři kola jel jejich motor bez vody! Nicméně připsaných 30 bodů znamená, že je rozhodnuto. Tým Ekonomických Staveb se stává letošním mistrem dva závody před koncem sezóny. To se oslavovalo dlouho do noci.

   V kategorii do dvou litrů byla situace také dramatická do konce až tak, že třetí Wings 1 a Free Offroad mají v cíli shodných 82 kol a dělí je jen minutky. Největším překvapením je vítězství o dvě kola Draků. Poprvé si tak mohli vychutnat pití šampaňského z největšího poháru. A chutnalo...


Přihlásit se

Created by Bonfire - 2006. Powered by LDU 802